Behandelingen

Traumaverwerking (EMDR)

EMDR: van traumatische naar gewone herinneringen.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een methode die wordt gebruikt om mensen te helpen bij de verwerking van nare ervaringen of een trauma. Deze therapie is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en door de onderzoekers als zeer effectief beoordeeld.

Als gediplomeerd EMDR-therapeut ben ik erg enthousiast over de mogelijkheden en resultaten van deze therapie. In grote lijnen komt EMDR neer op het ‘anders opslaan’ van ervaringen in het geheugen. De herinnering blijft, maar de negatieve lading is er af.

Het helpt uw kind om ingrijpende gebeurtenissen op een nieuwe manier op te slaan in het geheugen en het daardoor minder stressvol te herinneren en te (her)beleven. Het leren omgaan in het ‘nu’ met de nare ervaringen van ‘toen’, wordt daarmee makkelijker.

Uitgebreide informatie over de therapie – ook met uitleg voor kinderen – vindt u op: www.emdr.nl

Cognitieve gedragstherapie

In veel gevallen is het gedrag van mensen gebaseerd op gedachtenpatronen en associaties. Negatieve gedachten kunnen leiden tot negatieve gevoelens en gedrag. Zo kan een onzeker kind bijvoorbeeld moeilijke situaties gaan vermijden. En dat kan op zijn beurt weer leiden tot meer negatieve gedachten.

Cognitieve gedragstherapie is erop gericht om uw kind te helpen die negatieve – vaak niet-logische – gedachten te doorbreken. Ik help kinderen om anders naar dingen te kijken en juist helpende gedachten te vinden. Met oefeningen leren ze de gedachten die hen ongelukkig maken op te sporen en te veranderen.  Door zo hun negatieve gedachten uit te schakelen, voelen ze zich beter. Daarbij maak ik gebruik van twee methodieken: Vrienden voor het leven (voor jonge kinderen) en Leer te durven (voor oudere kinderen).

Een kind dat op deze manier ‘afscheid’ kan nemen van negatieve gedachten, is in staat om beter met zijn of haar gevoelens om te gaan en zal in de meeste gevallen meer tevreden en zelfverzekerd zijn.