TRAININGEN

Angst is een gezonde en belangrijke emotie. Het helpt ons alert en ook voorzichtig te zijn. Bij alle kinderen maakt angst deel uit van de normale ontwikkeling, en is er niks om je zorgen over te maken. Soms is angst namelijk best logisch en heel begrijpelijk (bang om naar school te gaan in groep 1). Het kan echter ook zo zijn dat angst niet logisch is (bang om naar school te gaan in groep 6). Angst wordt een probleem wanneer kinderen door angst gedurende langere tijd geen plezier beleven aan de normale dingen van het leven. Ook wanneer een kind teveel last heeft van faalangst, belemmert dat zijn of haar ontwikkeling. Het durft iets niet te doen, bang om fouten te maken of het niet goed genoeg te doen. In de training leren kinderen lichaamsseintjes te herkennen, te ontspannen en helpende gedachten te formuleren, zodat ze zich minder angstig, gespannen of zenuwachtig voelen.

Je lastig kunnen concentreren is een veel voorkomend probleem bij kinderen. Gelukkig is daar meestal wat aan te doen. De Cogmed Werkgeheugen Training is een trainingsprogramma om de concentratie te verbeteren. Uit onderzoek is gebleken dat de training bij 80% van de deelnemers leidt tot een betere concentratie. Er zijn aparte trainingen voor jonge kinderen (3-7 jaar) en oudere kinderen (7-17 jaar).

In een individuele training van vijf weken, wordt gedurende vijf dagen per week en ongeveer 45 minuten per dag, het werkgeheugen getraind.

Als gekwalificeerd Cogmed coach begeleid ik u en uw kind op afstand, omdat de training thuis achter de computer (met internetverbinding) gedaan kan worden. Ik heb wekelijks telefonisch contact met u om de trainingsresultaten te bespreken. U heeft een zeer belangrijke rol bij het motiveren van uw kind om zijn werkgeheugen te blijven trainen.

De training van het werkgeheugen heeft een positief effect op kinderen: ze raken minder snel afgeleid en kunnen langer hun aandacht vasthouden. Dat komt niet alleen de schoolprestaties ten goede, maar heeft ook positieve effecten op andere terreinen, zoals sport, muziekles enzovoorts.

Uitgebreide informatie over het trainingsprogramma vindt u op: www.beterbrein.nl en www.cogmed.nl

Zelfvertrouwen is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Kinderen zijn soms erg onzeker, komen moeilijk voor zichzelf op en durven niet hun grenzen aan te geven. Dat maakt het soms moeilijk om goed en met plezier mee te doen op school, in de buurt of op de sportvereniging.

Een weerbaarheidstraining vergroot het zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat kinderen steviger in hun schoenen staan. Ze gaan ervaren dat ze goed zijn zoals ze zijn en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Het logische gevolg: ze gaan met meer plezier naar school en zien niet meer op tegen de activiteiten die ze ondernemen.

Jongeren met ADHD ondervinden vaak problemen op school en thuis als gevolg van plannings- en organisatieproblemen. Ze kunnen zich moeilijk concentreren, vergeten veel of zijn altijd alles kwijt. De training ‘Zelf Plannen’ is een effectieve methode om jongeren met ADHD planningsvaardigheden aan te leren.

Voor jongeren met ADHD is het vooral moeilijk om zich te concentreren. Bovendien vinden zij het moeilijk om hun leven goed te plannen en te organiseren. En dat terwijl ze in deze levensfase op veel gebieden juist zelfstandiger moeten worden.

Deze training, gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, helpt hen plannen en organiseren. Door handiger te leren plannen, zullen de jongeren uiteindelijk minder last hebben van bekende ADHD-kenmerken, zoals vergeetachtigheid, onoplettendheid of impulsiviteit.